Visie
Door Hem
Onze visie ligt rotsvast op Gods Woord en daarnaast zijn verschillende pedagogen inspirerende bronnen die onze visie ondersteunen. De Bijbel is de Bron waaruit wij samen leren, leven, spreken en zingen. Onze visie richt zich dan ook allereerst op de relatie die onmisbaar is. Lighthart en Korzack stellen dit eveneens centraal in hun pedagogiek. De kern van een goede relatie is het liefhebben, wat in ons onderwijs tot uiting komt door geduldig, trouw, goed en vriendelijk te zijn. Daarom gaan wij uit van een goede basiscommunicatie, waardoor er verbondenheid, waardering en respect is voor elkaar.
Als leerkrachten zijn wij medeopvoeders van de leerlingen en is gezag noodzakelijk om de opvoedtaak te kunnen volbrengen. Pedagoog Waterink ondersteund onze visie daarin. Het gezag staat centraal, omdat dit de behoefte is van elk kind om op gezag te steunen. Dit komt tot uiting door vanuit onvoorwaardelijke liefde, genadevol te handelen. Hierdoor zijn onze duidelijke regels geen kenmerken van macht, maar geven wij hier de leerlingen de mogelijkheid om een veilige plek te bieden. Als de basis een goede relatie is, zal een straf daarom niet helpen om deze in stand te houden. Daarentegen zijn wij gericht op de ontwikkeling van elk kind en het omgaan met moeilijkheden.
Een belangrijke en onmisbare focus ligt op de groei van elk kind. Wij kennen onze verantwoordelijkheid als opvoeder die het kind laat bloeien door verzorging, zoals ook de hartelijke overtuiging van Ter Horst was. Daarom is een belangrijk speerpunt van ons het leren met hoofd, hart en handen. Wij spelen daarom in op de leefwereld van de leerlingen en zorgen voor een rijke leeromgeving, waarbij elke 6 weken een thema centraal staat in de school. Samen met de kinderen gaan wij op ontdekkingstocht om de geheimen te ontdekken, wat in de praktijk tot uiting komt door hen persoonlijk te laten ervaren, te betrekken en te verwonderen.
Elk kind zien wij als uniek individu en heeft instructie nodig op het niveau waar het is. Daarom geven wij les met behulp van het EDI-model, zodat elk kind optimaal wordt begeleid en er duidelijkheid is hoe instructies verlopen. Wij gaan hierbij uit van de theorie van Hattie. In onze lokalen richten wij ons op orde en overzicht, waardoor voor elk kind duidelijk is wat er wordt verwacht. Omdat een school veel organisatie nodig heeft, gaan wij binnen de school uit van de medezeggenschapsraad die bestaat uit een groep ouders. Daarnaast is er een groep kinderen die eveneens een raad vormt en wekelijks bij elkaar om de tafel zit.


Een belangrijk speerpunt is de uniciteit van elk kind waarborgen. Daarom zien wij elk kind als schepsel van God, kostbaar en waardevol. Wij houden daarom rekening met de kwaliteiten van elk kind en daarom zetten wij de meervoudige Intelligenties van Howard Gardner in, zodat er een optimale groei mogelijk is voor elk kind.
De ontwikkeling staat bij ons centraal en dat dien wij niet alleen, maar door samen te ontdekken. Wij richten ons op het ontdekken van de wereld met de Bijbel opengeslagen daarnaast. Net als de theorie van Vygotsky om de sociale omgeving centraal te stellen, nemen wij onze verantwoordelijkheid om de leerlingen te laten ontwikkelen in waarden en normen te ontwikkelen vanuit Bijbels perspectief. Daarom organiseren wij jaarlijks viermaal een excursie op cultureel gebied.
Kinderen moet de weg naar de zelfstandigheid lopen. De verantwoordelijkheid nemen begon in het paradijs, maar is tot op heden nog steeds van belang. Ondanks het besef van onze nietigheid tegenover Gods grootheid, geloven wij dat wij onze verantwoordelijk moeten nemen tegenover God, maar ook de naasten en de natuur. Daarom wordt er in elke klas een wekelijkse vergadering gehouden waarin plannen worden doorgenomen en wordt geëvalueerd. De jaarlijkse wereldmilieu dag wordt elk jaar bewust ook gevierd, om als christen ook hierin verantwoordelijkheid te nemen.
Deze waarden vormen het uitgangspunt voor onze visie. In alles zien bij de Bijbel als Bron om uit te leven en een afspiegeling van Jezus te zijn in ons handelen naar elkaar toe, als college, leerkracht en leerling.
De uitgebreide versie van onze visie vindt u in ons Pedagogisch Analyse Schema:
Maak jouw eigen website met JouwWeb